DIJABETES

Prema podacima HZJZ u Hrvatskoj je u 2018. bilo 303.992, odnosno, 2019. godine 315.298 osobe sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 4. vodeći uzrok smrti s udjelom od 4.4% u 2017. godini, odnosno 5,4% u 2018.

DIJABETIČKO STOPALO

Jedna od značajnih komplikacija vezanih uz dijabetes, je svakako sindrom dijabetičkog stopala, koji se manifestira kao rana na nozi koja dovodi do oštećenja živaca i cirkulacije, i udruženo s infekcijom sve skupa najčešće završava amputacijom prstiju, stopala ili cijele noge.

UZROCI NASTANKA

Vodeći uzroci nastanka dijabetičkog stopala su promjene na malim krvnim žilama nogu, i periferna neuropatija. Kronična senzomotorna periferna neuropatija prisutna je u 1/3 starijih dijabetičara. Klinički se očituje smanjenim ili odsutnim osjetom za vibracijske podražaje, bol i toplinu, propadanjem malih mišića, uzrokujući neravnotežu fleksornih i ekstenzornih mišića, dovodeći do skvrčavanja prstiju i izbočenja glavica metatarzalnih kostiju, te visokim rizikom ulceracije.

POSLJEDICE

Neuropatija dovodi do smanjenog znojenja, posljedično do suhe kože koja je sklona pucanju. Neuropatsko stopalo ne ulcerira spontano već u kombinaciji s ozljedom, koja može biti posljedica neudobne obuće. Neurotrofičke lezije stopala podložne su infekciji. U stopalu s lošim krvotokom, infekcija se brzo širi, dolazi do devitalizacije tkiva i stvaranja gangrene, značajno povećan rizik dijabetičkog stopala , odnosno posljedičnom amputacijom stopala ili ekstremiteta.

EDUKACIJA

Edukacija je važan čimbenik prevencije ulkusa stopala koji može značajno smanjiti pojavnost ulkusa i incidenciju amputacija nogu. Bolesnike s malim rizikom treba uputiti u:

  1. higijenu stopala
  2. nošenje ispravne obuće
  3. izbjegavanje traume stopala
  4. nužnost prestanka pušenja.

Bolesnike s visokim rizikom (članove obitelji) treba podučiti kako provoditi dnevnu njegu stopala i objasniti im vezu neuropatskih i vaskularnih komplikacija s problemima stopala

ČIMBENICI

Do poremećaja u opterećenju stopala može doći djelovanjem različitih čimbenika. Neuropatija dovodi do propadanja malih mišića i izbočenja metatarzalnih glavica te promjene u odnosima zglobnih površina i izobličavanja stopala. Deformiteti stopala i ograničena pokretljivost zglobova uzrokuju visoke tlakove stopala u kombinaciji s

Kombinacijom suhe kože uzrokovane autonomnom neuropatijom uz povećan okomiti i horizontalni pritisak na stopalo, dolazi do nastanka žulja (kalusa). Pravovremeno otklanjanje kalusa značajno pridonosi smanjenju pojave ulceracije na nazočnom mjestu.

PREVENCIJA

Kontrola nogu provodi se različito i često, ovisno o rizičnim čimbenicima. Kod bolesnika s visokim rizikom, pregled stopala treba obavljati pri svakoj kontroli šećerne bolesti, a zdravstvenu skrb tih bolesnika treba voditi zdravstveni tim s iskustvom u njezi dijabetičkog stopala. U svrhu poboljšanja krvotoka u donjim udovima, preporučuje se hodanje.

OBUĆA

Klinička ispitivanja u svijetu dokazala su da nošenje odgovarajuće obuće posebno izrađene za osobe koje boluju od dijabetesa osjetno pridonosi smanjenju nastanka, ili ponovne pojave ulkusa, rana ili žuljeva.