NAJBOLJA PREVENCIJA

Sindrom dijabetičkog stopala neće se dogoditi svakoj osobi koja boluje od dijabetesa. Ključnu ulogu u sprječavanju nastanka sindroma dijabetičkog stopala ima prevencija. Osobe koje boluju od dijabetesa mogu poduzeti mjere kako bi umanjile rizik. Dvije najvažnije mjere su svakodnevna njega i pregled stopala te nošenje adekvatne obuće. Klinička ispitivanja u svijetu dokazala su da nošenje odgovarajuće obuće posebno izrađene za osobe koje boluju od dijabetesa osjetno pridonosi smanjenju nastanka ulkusa.

NEUROPATIJA
IZGUBLJEN OSJET U STOPALIMA

Oštećenje živaca (neuropatija) dugoročno se manifestira kod trećine oboljelih od dijabetesa. Osjećaj peckanja, trnjenja ili izgubljenog osjeta u stopalima može rezultirati neopažanjem promjena nastalih na koži, poput kurjeg oka, žuljeva, rane, krvarenja ili oticanja nogu. Infekcija ili upala rane može dovesti do stvaranja ulkusa. Sindrom dijabetičkog stopala teško je kontrolirati zbog otežane mogućnosti zacjeljivanja rana uslijed oslabljenog metabolizma i otežane cirkulacije. Rizik od stvaranja novih rana se povećava te je liječenje teže i kompleksnije. U najgorem slučaju jedina mogućnost liječenja ostaje amputacija zaraženog područja ili cijelog stopala.

Diastep obuća osigurava vrhunsku udobnost
i zaštitu za osjetljiva dijabetička stopala

Uzimajući u obzir svu kompleksnost i moguće komplikacije dijabetičkog stopala,
u Ortostepu smo posebnu pažnju posvetili individualizaciji naše obuće, i izradi iste prema stanju stopala.
Naši djelatnici će procijeniti stanje svakog dijabetičkog stopala i u skladu s time,
svakome preporučiti optimalnu cipelu, i razinu individualne prilagodbe.

Kategorije rizika dijabetičkog stopala, i načini izrade obuće

Kategorija rizika dijabetičkog stopala Zaštitni osjet u nogama Deformacija stopala Ulkus u amnezi Vrsta obuće/prilagodba
0 DA NE NE Standardna obuća
1 NE NE NE Preventivna obuća sa mekanim
ortopedskim uloškom
2 NE DA NE Preventivna prilagođena obuća
+ individualno izrađeni uložak
3 NE DA/NE DA *Individualno izrađena cipela
+ individualno izrađeni uložak

Za 0. kategorije rizika, može se nositi obična obuća iz bilo koje prodavaonice, ali preporučujemo preventivnu diastep obuću, izrađenu bez šavova na podstavi, sa omekšanjima u jeziku i kragni, s dovoljno mjesta u cipeli, te mekanim uloškom koji se može izvaditi.

Kod 1. kategorije rizika, i izgubljenog osjeta u stopalima, i bez prisutnih deformacija, preporučujemo preventivnu diastep obuću, izrađenu bez šavova na podstavi, sa omekšanjima u jeziku i kragni, s dovoljno mjesta u cipeli, te mekanim uloškom koji se može izvaditi.

Kod 2. kategorije rizika, izgubljenog osjeta u stopalima, i prisutne deformacija (žulja, ranice, kurjeg oka, čekićastih prstiju) preporučujemo individualnu prilagodbu i izradu obuće prema mjerama stopala, te individualno izrađeni uložak, s ciljem rasterećenja ugroženih područja stopala.

Kod 3*. kategorije rizika, izgubljenog osjeta u stopalima, i prisutne deformacija (žulja, ranice, kurjeg oka, čekićastih prstiju), te ulkusa, preporučujemo individualno izradu cipele po mjerama s individualno izrađenim uloškom. Ovisno o potrebi, cipele se izrađuju s rocker đonom zbog dodatnog rasterećenja prednjeg dijela stopala.

* Prema pravilniku HZZZO-a osobe sa šećrmom bolešću imaju pravo na ortopedske cipele u slučaju sljedećih indikacija:
digitus superductus I., II. i V. prsta stopala, izrazite trofičke promjene s ulceracijama stopala,
odnosno s neurogenom artropatijom, nedostatka 3 prsta ili palca na jednom stopalu.

NAPOMENA

Individualno izrađeni uložak po otisku treba kontrolirati u razmaku do 2 mjeseca,
jer promjene statike stopala i preraspodjele područja opterećenja mogu brzo nastupiti.

PRIMJERI PRILAGODBE

3. kategorija rizika, ulkus i amputacija

2. kategorija rizika čekićasti prsti