U prelijepom se Osijeku u Lijepoj Našoj proizvodi vrhunski proizvod za dijabetičko stopalo i odnedavno ga pokriva HZZO. Ovo zavređuje ne samo članak portala naInzulinu, već naslovnicu Jutarnjeg i Večernjeg lista te središnji prilog u Dnevniku.

Hrvatska nešto proizvodi i Hrvatsko zdravstveno osiguranje snosi troškove za one kojima je najpotrebnije!

Kvalitetna i udobna obuća nije samo stvar luksuza, riječ je o prijekoj potrebi koja u konačnici donosi ogromne uštede cijeloj zajednici.

Zbog dijabetesa 2249 amputacija u Hrvatskoj!

Prema podacima portala Zdravlje i HZJZ-a u Hrvatskoj je u dvije godine amputirano čak 2.249 nogu zbog dijabetičkih komplikacija!

Da, one su mogle biti spriječene da je regulacija dijabetesa bila bolja. Neke su se zasigurno mogle izbjeći i da su rane koje prethode operaciji bile pomno liječene čemu uvelike pridonosi odgovarajuća obuća.

Pregledavajte svoja stopala! Sami, uz pomoć ogledala, rodbine ili liječnika!

Pregledavajte svoja stopala! Sami, uz pomoć ogledala, obitelji ili liječnika!

HZZO ulaže u cipele koje preveniraju amputacije!

Naravno da vas ni jedne cipele ne mogu spasiti ako imate lošu regulaciju šećera. No mnogi tek kada ugaze u probleme s nogama konačno shvate da moraju popraviti regulaciju šećera, a možda i promijeniti liječnika. I tada moraju dobiti svu moguću pomoć kako bi bili što zdraviji i korisniji u svojoj zajednici.

Svakih 20 sekundi negdje u svijetu, netko izgubi dio stopala ili noge zbog komplikacija izazvanih dijabetesom.

HZZO je ovim potezom učinio ogroman korak s nesagledivim benefitima. Svaka im čast.

Kako do cipela za dijabetičare preko HZZO-a?

Da biste ostvarili pravo na posebne cipele, morate zadovoljiti sve ove preduvjete:

  • Konačno dobro regulirati dijabetes,
  • Imati dokazanu perifernu neuropatiju,
  • Perifernu arterijsku bolest,
  • Znakove biomehaničkog opterećenja stopala
  • Otežano hodanje

Da, malo su pretjerali s preduvjetima što na početku uvijek rade zbog straha od eksplozije kratkoročnih troškova; ali možda/vjerojatno je to početak jedne još šire pozitivne priče. Dodajmo i to da ćete uz cipele dobiti na dar po jedan par posebnih uložaka svake godine.

Preporuku za ovo pomagalo piše bolnički dijabetolog što su skoro svi dijabetolozi u Republici Hrvatskoj – dakle super. Nakon što dijabetolog izda staru papirnatu potvrdu o pomagalu, pacijent ju mora zajedno s povijesti bolesti (u kojoj se spominju gornji preduvjeti) predati u HZZO-ovu ispostavu kako bi potvrdili potrebu odobravanja posebnih cipela.

Osječka tvrtka OrtoStep proizvodi cipele! U Hrvatskoj! :)

Nakon što HZZO da zeleno svjetlo, svoje ćete noge postaviti u posebne infracrvene skenere koji će s najvećom preciznošću izmjeriti baš sve dimenzije stopala i omogućiti stručnjacima tvrtke Ortostep da naprave savršenu cipelu. Skeneri su dostupni diljem Hrvatske, a u roku od oko mjesec dana gotova je i cijela cipela.

Napomenimo da je OrtoStep prvi probio led i uvrstio cipele za dijabetičare na HZZO-ovu listu, no riječ je o legalnom i transparentnom potezu zahvaljujući kojem i konkurencija ima šansu za svoje mjesto pod suncem.

Zaključak

Gotovo polovina, a po nekim stručnjacima i do 75% odsijecanja nogu može se izbjeći ako se pravilno poduzmu mjere prevencije. Ugodna i udobna obuća omogućuje fizičku aktivnost osobama s dijabetesom, a već i vrapci na grani znaju da je fizička aktivnost neophodna za uspješnu regulaciju dijabetesa!

Netko je u HZZO-u bio dovoljno pametan da sve to shvati. Hvala Bogu na tome.

Sretno nam bilo.

p.s. ovo je link na službenu HZZO listu pomagala od 1.4.2024. gdje se nalaze detalji o spomenutoj ortopedskoj obući i HZZO šifre za dijabetičko stopalo kategorija 2 i 3 (063306060310 i 063306060330).

p.p.s. Dostupan je još i Link za liječnike sa detaljnim uputama

p.p.p.s. Sadržaj je nastao uz podršku tvrtke OrtoStep, kontakt: info@ortostep.hr